Hoopers is dé nieuwe hondensport van Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen. Ook in Duitsland en Zwitserland wordt al veel gedaan met deze sport. In Nederland is het nu helemaal in opkomst. Uiteindelijk is Hoopers nu een leuke, nieuwe en volwaardige op zichzelf staande hondensport geworden en volop in ontwikkeling.

Mentale en fysieke belasting

Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale belasting voor zowel hond als handler. Dat betekent dat vrijwel elke hond kan meedoen met deze sport en ook vrijwel elke handler kan dit doen.

Van de hond wordt veel denkwerk verwacht maar ook fysieke uitdaging. Van de handler wordt ook veel denkwerk verwacht, maar het fysieke aspect is voor deze zeer beperkt. En dat betekent dat ook mensen met een lichamelijke beperking toch een hele leuke actieve sport kunnen beoefenen samen met hun hond(en). 

Voor wie?

Hoopers is dus geschikt voor een zeer brede doelgroep.

  • Het is een volwaardig en op zichzelf staande sport geschikt voor bijna alle honden.
  • Het bevorderd de samenwerking en binding met de handler.
  • Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt.
  • De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.
  • Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.
  • Honden die fysiek minder belastbaar zijn kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.

Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, omdat dit niet conflicteert met andere oefeningen. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.

Hindernissen

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met Hoopers, Tonnen en Tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

Wat is het Doel?

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op een plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Het is een fantastische sport om voor je plezier te doen en zeker voor het plezier van je hond.

Nieuwschierig geworden? Schrijf je dan nu hier in voor een cursus.

 

 

Bron: doggo.nl